סטודנטים רבים לחשבונאות מגלים במהלך התואר כי אינם מעוניינים לעסוק במקצוע ראיית החשבון במובנו הקלאסי.
משרדי ראיית החשבון השונים מציעים התמחות במחלקה הכלכלית של המשרד. סטודנטים מעטים יודעים במה מדובר. במאמר זה נסקור את המבנה ואת אופי העבודה במחלקות אלו ולמי עבודה זו מתאימה.
רקע
כוחן של המחלקות הכלכליות עלה ככל שעולם העסקים התפתח והפך מורכב יותר. עסקאות הנעשות בין חברות גדולות ואף בינלאומיות דורשות הבנה בכלכלה, חשבונאות ומשפטים גם יחד, ולשם כך דרוש כוח אדם איכותי המעוניין לעסוק בתחומים מגוונים ומשתנים של עולם העסקים.
השירותים המסופקים
השירותים אותם מספקות המחלקות הכלכליות מגוונים, החל בהערכות שווי של חברות ורכיבים פיננסיים בדוחות הכספיים וכלה בהשוואות בין חברות לצורך תגמול בכירים בארגון. להלן מספר עיסוקים של מחלקות כלכליות:
- הערכות שווי חברות – ביצוע הערכת שווי של חברה דורש הכרה עם מתודולוגיות של מימון, חשבונאות כלכלה ועולם העסקים ככלל. הערכת שווי נעשית לצרכים מגוונים החל בדרישה של הרגולטור וכלה בהתמחרות בין מוכר לרוכש.
- בדיקות נאותות – בדיקת נאותות הנה בחינה של העסק מן המסד לטפחות במטרה לאתר חשיפות שונות, ועלויות בלתי צפויות כגון חובות לעובדים או תביעות משפטיות, ובחינה האם הדוחות הכספיים משקפים באמת את "המצב בשטח". בדיקות נאותות הנן בדרך כלל דרישה של רוכש פוטנציאלי בטרם חתימה על עסקת הרכישה.
- בדיקות כדאיות עסקית – בחינת כדאיות בכניסה לעסקאות שונות באמצעות בחינה של ההכנסות הצפויות למול הסיכונים הצפויים, ותוך התייחסות לסינרגיה אפשרית לעסקי החברה הרוכשת, פוטנציאל השבחה ועוד.
- ייעול עסקי – עסקים רבים פועלים שנים רבות, לעתים בשיטות מיושנות דבר המתבטא בכספים היורדים לטמיון. עסקים אלו פונים למחלקה הכלכלית במשרד רואה חשבון במטרה לייעל את תהליכי העבודה בהם.
- חוות דעת כלכליות – אלו ניתנות בגין סוגיות חשבונאיות מורכבות כגון התחשבנות בין שני צדדים בעסקאות מורכבות או שנמשכו לאורך שנים, חוות דעת לבית משפט, בוררויות ועוד.
- עבודה עבור משרדי ממשלה – בחינה של תוכניות כלכליות והשפעתן על המדינה, בחינה של פרויקטים מורכבים ועוד.
- הערכות שווי של נכסים והתחייבויות כדרישה של כללי החשבונאות הבינלאומיים – בכלל זה שיערוך אופציות, עסקאות מימון מורכבות, נכסים שונים ועוד.
- עבודות תמחיר – בחינת העלויות בעסק, העמסת העלויות באופן נכון ועוד.
- השוואות בינלאומיות של חברות – לדוגמה לצורך בחינת שכר בכירים בחברות, הוצאות שונות ועוד.
- מבחן באקסל – הכולל שאלה שאת הפיתרון לה יש להציג על גבי גיליון אקסל.
- מבחן באנגלית – לדוגמה, כתיבת מכתב רשמי באנגלית.
- מבחן במקרו כלכלה – שאלות על המשק, מחזורים כלכליים, מנגנון הריבית והאינפלציה, תפקידי הממשלה ועוד.
- סימולציה – קבלת החלטות כלכליות מורכבות במצבי לחץ, מיקרו כלכלה, ועוד.
נכתב על ידי גיל לוי